Endüstriyel Mutfaklarda Kullanılan Soğutucular
Endüstriyel mutfaklarda müşteriye en taze yiyecekleri sunmak için gereken ekipmanların başında soğutucuları sayabiliriz. Depolama, saklama ve sunma aşamalarında kullanılan bu ekipmanları kısaca tanıyalım.
Bilindiği üzere endüstriyel mutfaklar paslanmaz çelik malzemelerden oluşur. Bu hem daha uzun ömürlü hem de hijyenik bir mutfak kurulmasını sağlar. Çünkü kitlelere yiyeceklerin hazırlandığı mutfaklarda en önemli konularda biridir hijyenik ortam.
Soğuk Odalar
Menüye göre satın alınan gıda maddelerinin soğuk bir ortamda tutulması gerekir. Bazı işletmeler çok fazla yemek üretmek durumunda olduğundan bir miktarını stoklamak zorundadır. Bunun için en uygun ortam soğuk odalardır. Soğuk hava depoları olarak da bilinen bu odalar bir buzdolabından farksızdır.
Endüstriyel Buzdolapları
Mutfağın içinde yer alan buzdolaplarını endüstriyel buzdolabı şeklinde adlandırabiliriz. En çok dik tip buzdolabı veya tezgah tipi buzdolabı şeklinde kullanılırlar. Personelin soğuk tutulması gereken gıdalara daha rahat ulaşabilmesini sağlarlar.
Tezgah tipi buzdolaplarının üstü tezgah gibi kullanılır. Bu sırada yapılan işleme göre hemen alt tarafından yer alan soğuk çekmecelerden istenilen malzemeler alınabilir. Bu malzemeler bitikçe de soğuk odadan buraya taşınırlar.
Pizza ve salata hazırlık dolabı da personelin işini oldukça rahatlatan endüstriyel mutfak malzemeleri arasındadır. Bir salata için gerekli tüm malzemeler bu soğuk dolap içinde muhafaza edilebilir. Böylece personel sürekli dolaba gidip gelme durumunda kalmaz.
Soğuk Teşhir Üniteleri
Depolanan ve saklanan malzemeler hazırlandıktan sonra müşterinin görebileceği şekilde sunulmalıdır. Bunun için soğuk teşhir ünitelerine ihtiyaç vardır. Özel olarak üretilen bu üniteler genelde bir restoranın önemli tasarım öğelerinden biridir. Soğuk yiyecekler bu alanda uzun süre duracağından kokuları ve tatlarının bozulmaması önemlidir. Bu da soğuk teşhir dolabının stabil bir derecede kalmasıyla sağlanır. 4oC’de bakterilerin çoğalamayacağı bir ortam sağlanmalı ve bu sürekli olmalıdır.
Bir başka teşhir ünitesi sütlük adı verilen soğuk içecek veya aperatiflerin tutulduğu genelde önü açık ekipmanlardır. S2000 tarafından özel olarak üretilen sütlük dolapları bir perdeye de sahiptir. Daha çabuk soğuması istenen ürünler yerleştirildiğinde ve geceleri enerji tasarrufu amacıyla bu perdeler kapatılabilir.
Şişe soğutucu dolap, sushi dolabı ve şarap dolabı gibi ürünler de yine belirli soğukluk derecelerinde sabit kalarak ürünleri muhafaza ederler. Salat bar ise yine önemli bir teşhir ünitesi olarak karşımıza çıkmaktadır. En çok rağbet gören gıdalar arasında yer alan salata için en taze şekilde ürünlerin sunulması gerekir. Bu da iyi bir şekilde üretilmiş bir soğutucu salat bar ile mümkündür.
S2000 Mutfak ve Soğutma, 35 yılı aşan sektör deneyimi, en kaliteli hammadde, mamul ve yarı mamuller kullanması, modern tasarımlara uyumlu ürünler üretebilmesiyle sektörün en iyileri arasında yerini almıştır. Türkiye’nin en iyi endüstriyel buzdolabı üreticilerinden olan S2000 Mutfak, özel üretim soğuk teşhir üniteleri ile binlerce restoran, otel, cafe ve bistro gibi mekanlarda yerini almıştır.