Catering Mutfağı Nasıl Olmalı?

Catering Mutfağı Nasıl Olmalı?

Catering Mutfağı Nasıl Olmalı?

Toplu yemek üretiminin yapıldığı geleneksel olarak yemekhane, modern tabirle catering firmaları iş yerlerinin ve çok kişinin katıldığı davetlerin yemek ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurulurlar. Ancak catering açmak isteyenlerin aklında bazı sorular vardır.

Catering şirketi kurmadan önce üretilecek yemeğin çeşitlerinin belirlenmiş olması gerekmektedir. Ev yemekleri üreten catering firmaları bulunduğu gibi Küçük aperatif, ikramlık ürünler üreten catering şirketleri de bulunmaktadır.

Catering kurmak isteyenlerin en merak ettiği sorulardan biri mutfağın nasıl olacağıdır. Biz de yazımızda buna değineceğiz.

Öncelikle catering şirketlerinin mutfak alanları geniş olmalıdır. Personel rahat bir şekilde çalışabilmeli, yemek taşıma arabaları rahat hareket edebilmelidir. Şimdi kısaca catering mutfak malzemelerinden bahsedelim.

Catering Mutfak Ekipmanları

Yemekhane mutfaklarında soğuk depolama alanları, soğuk odalar ve deep frezeler geniş olmalıdır. Bu alanlarda saklanacak ürünler fazla olacaktır. Ayrıca tezgah tipi soğuk dolaplar da endüstriyel mutfaklarda kullanılan gereksinimlerdendir. Hem soğuk dolap ihtiyacını karşılarken hem de üstü tezgah olarak kullanılır.

Tezgah üstlerinde 3 önemli alan olan Et hazırlık, sebze hazırlık ve hamur hazırlık bölümleri yer alır. Bu bölümler için gerekli et kıyma makinesi, et kemik testeresi, sebze doğrama, sebze parçalama makinesi, hamur yoğurma makinesi gibi ürünler yer alır.

Tabi ki pişirme alanı catering mutfak projesinin can damarıdır. Yer ocakları ve devasa tencerelerin hakim olduğu bu bölümde çorba ve sulu yemekler üretilir. Ancak artık günümüz şartlarında en çok tercih edilen yemekler profesyonel yemek pişirme fırınlarında pişirilmektedir.

Rational fırınlar, sahip oldukçaları olağan üstü özelliklerle şeflerin mutfaktaki en önemli yardımcıları konumundadır. Aynı anda farklı yemekleri koku ve tatlarını karıştırmadan pişiren bu fırınlar patisserie fırını gibi de kullanılabilir.

Bulaşıkhane bölümünde kazan yıkama makineleri veya konveyörlü bulaşık makineleri tercih edilmektedir. Daha büyük işletmeler ise tırnaklı bulaşık makinesini tercih etmelidir. Bu tamamen yıkanacak bulaşık kapasitene bağlı olarak seçilir.

Catering Kurma Maliyeti

Bu konuda kesin bir bilgi vermek zordur. Yemekhanede üretilecek yemek çeşitleri ve üretilecek yemek sayısına göre farklılık göstermektedir. Örneğin 6 tepsili bir fırın 7000 € fiyata sahipken 20 tepsili fırın 28.000 € civarında olabilmektedir. (Fiyatlar ortalama olarak verilmiştir) Çoğu profesyonel mutfaklarda birkaç ürün bir arada kullanılmaktadır.

Sonuç olarak temel bazda bahsettiğimiz bu ürünler ve bölümler bir catering mutfağında olmazsa olmaz alanlar ve ekipmanlardır. Kurulum maliyetinin biraz yüksek olmasına karşın gelirlerinin durumu da değerlendirerek kurulabilir.