Steakhouse Açmak İstiyorum Diyorsan..
Son zamanların önemli lezzet durakları steakhouse restoranlar. Steak kavramı sözlüklerde biftek olarak geçse de tam anlamını karşılamıyor. Steak bifteğe göre biraz daha yağlı bir et. Bunun yanında etin cinsi ve hatta miktarıyla da ilgili farklılıklar bulunuyor.
Steak house açarken dikkat edilecek en önemli etken mekandır. Genelde üst gelir sınıfının uğradığı steak house'lar ancak belirli yerlerde açılabilir. Tabi ki bu da yüksek kira anlamına gelmektedir.
Mekandan sonra en önemli etken lezzettir. Müşterinin devamlılığı ürünlerin lezzetiyle sağlanacaktır. Steak etlerin dananın sırtından elde edildiği ve normal ete göre daha az alındığından maliyeti yüksektir. Bu etlerin t-bone, dallas steak, kobe steak gibi çeşitleri vardır.
Lezzet için en önemli etken ettir. Her dananın sırt eti steak için kullanılmamalıdır. Bu konuda önemli şeflerin bazı tespitleri vardır. Bunlara dikkat edilebilir. Örneğin Nusr-et'in sahibi Nusret Gökçe en iyi et için günlerce gezdiğini söylemektedir.
Yeni lezzet trendi olan Dry Aged et konusu da unutulmamalıdır. Dry aged sistemi ile steak, sıfır derecede, yüzde 80 nem oranı ile yaklaşık 28 gün bekletiliyor. Bu süreç boyunca etin içinde bulunan tüm zararlı dokular, sinir ve kolesterol yapıcı etmenler ortadan kalkıyor. Böylece dinlenen et, yumuşuyor ve lezzet kazanıyor.
Kaliteli dry aged et sunmanın en önemli etkenlerinden birisi de kaliteli dry aged dolap kullanmaktır.
Steakhouse açma maliyeti sorulduğunda net bir rakam verilemez. Çünkü mekanın alan büyüklüğü, mutfağın alanı, muhtemel müşteri akışı belli değildir. Steakhouse mutfak projesi de bazı durumlarda farklılıklar göstereceğinden önceden fiyat verilememektedir.
S2000 tarafından yapılan steakhouse restoranlardan bazıları:
- Nusret Steakhouse
- Özgür Şef Steakhouse
- Günaydın Steakhouse Etiler
- Ramazan Bingöl Steakhouse
- Gürkan Şef Steakhouse
- SultanChef Steakhouse - Kuveyt
- Şazeli Steakhouse - Katar
Aşağıda örnek olarak son yapılan projelerden bir tanesinin malzeme listesini bulabilirsiniz.
STEAKHOUSE AÇMAK İÇİN GEREKEN EKİPMANLAR
MUTFAK BÖLÜMÜ
EL YIKAMA EVYESİ
ÇÖP ARABASI ( 65 LT'LİK )
9 ÇEKMECELİ YATAY TİP BUZDOLABI
ÇALIŞMA TEZGAHI
SOĞUK TEŞHİR ÜNİTESİ
ÇALIŞMA TEZGAHI ARA RAFLI SIRTSIZ
KÖMÜRLÜ IZGARA
DUVAR RAFI
BLOK KAPAKLI DEEPFREEZE ( 150 LT'LİK )
DAVLUMBAZ DUVAR TİPİ FİLTRELİ
DAVLUMBAZ AYDINLATMASI GÖMME TİP
SET USTU TEZGAH
FIRIN ALT TEZGAHI TABAN RAFLI
ELEKTRİKLİ FIRIN
TEZGAH ALTI BUZDOLABI
SET USTU 4'LÜ OCAK
SET USTU ÇEKLİ FRİTÖZ
SALAMANDER
MİKRODALGA FIRIN 23 LT'LİK
DAVLUMBAZ DUVAR TİPİ FİLTRELİ
DAVLUMBAZ AYDINLATMASI
SET ÜSTÜ BEIN MARIE
DİK TİP BUZDOLABI
EVYELİ TEZGAH
YATAY TİP BUZDOLABI
ÇEKMECE
PİZZA HAZIRLIK ÜNİTESİ
TEZGAH TİPİ SOĞUK DOLAP
HAREKETLİ ÇALIŞMA TEZGAHI
UN ŞEKER ARABASI
TEPSİ TAŞIMA ARABASI
MAYALAMA DOLABI
FIRIN
İÇ TEPSİ KİTİ
SET USTU 4'LÜ OCAK
SET ALTI SOĞUK DOLAP
EVYELİ TEZGAH
DUVAR DOLABI
DUVAR TİPİ DAVLUMBAZ
TEZGAH TİPİ SOĞUK DOLAP
GIDA DİLİMLEME MAKİNESİ
DRY AGED DOLABI
DAVLUMBAZ ALTI RAFI
SET USTU ARA TEZGAH
MİKSER ( 30 KG'LIK )
MİKSER - KAZAN ( 30 KG'LIK )
DİK TİP BUZDOLABI
HAREKETLİ ÇALIŞMA TEZGAHI
BULAŞIKHANE BÖLÜMÜ
BULAŞIK ALMA TEZGAHI - SIYIRMA HUNİLİ
ÇÖP KOVASI ( 65 LT'LİK )
BULAŞIK YIKAMA MAKİNESİ GİRİŞ TEZGAHI ( Evyeli Tezgah )
SPREY ÜNİTESİ
YAĞ TUTUCU
BULAŞIK YIKAMA MAKİNESİ
DUVAR TİPİ DAVLUMBAZ
BULAŞIK YIKAMA MAKİNESİ ÇIKIŞ TEZGAHI
İSTİF RAFI
ÇÖP KONTEYNERİ
BAR BÖLÜMÜ
ÇALIŞMA TEZGAHI
ÇALIŞMA TEZGAHI (Taban raflı, sırtlı, dolaplı)
YATAY TİP BUZDOLABI
KOKTEYL HAZIRLIK ÜNİTESİ
ÇALIŞMA TEZGAHI (Çekmeceli)
BAR BLENDER
MİKSER
PORTAKAL SIKMA MAKİNESİ
BUZ KIRICI
KATI MEYVE PRESİ
BUZ MAKİNESİ ( 67 KG'LIK )
EVYELİ TEZGAH
KAPAKLI ÇÖP KOVASI ( 65 LT'LİK )
BULAŞIK YIKAMA MAKİNESİ
KAHVE MAKİNESİ
KAHVE DEĞİRMENİ
TÜRK KAHVESİ MAKİNESİ
ÇAY KAZANI ( 3 Demlikli )
DUVAR TİPİ DAVLUMBAZ
BAR BUZDOLABI