Örnek Bir Self Servis Restoran Mutfağı ve Servis Alanı
Günümüzde pek çok kişinin hayalidir restoran açmak. Aslında bu makalemizi sadece restoran değil cafe açmak şeklinde de yazabilirdik. Aşağı yukarı bir cafe açmak için gerekli malzemeler ile bir restoran açmak için gerekli malzemeler aynıdır.
Restoranın selfservis mi yoksa ala carte restoran mı olduğuna karar verdiniz. Eğer self servis bir restoranı seçtiyseniz, ki bizim örneğimiz böyle bir restoran olacak, öncelikle bir self servis ünitesi ihtiyacınız olacaktır. Bu ünitede tepsi taşıma barı ile sıcak ve soğuk teşhir üniteleri çok büyük önem taşımaktadır.
Aşağıdaki fotoğrafta tepsi taşıma hattı ile yemek teşhir üniteleri görünmektedir.
Teşhir ünitelerinde yemek bölümleri sıcak teşhir, salata bölümleri soğuk teşhir, tatlı bölümleri 2 veya 3 katlı teşhir dolabı ve yine içecek bölümleri 2 veya 3 katlı soğutmalı vitrin şeklinde hazırlanır.
Aşağıdaki fotoğrafta teşhir ünitesi ile birlikte self-servis hattını ve servis arkasını görmektesiniz.
SERVİS ARKASI
Servis arkası bölümü çalışanların müşterilere teşhirde bulunmayan isteklerini daha hızlı bir şekilde sunmaları için çok dikkatli tasarlanmalıdır. Bu bölümde daha soğuk içecek isteyecek müşteriler için soğuk meşrubat dolabı, yine aynı özelliklere sahip soğuk meze dolabı ve ısıtılarak sunulması gereken ürünler için bir fırın yer almaktadır. Çeşitli ihtiyaçlar için gerekli 2 kapaklı paslanmaz çelik mutfak dolapları da yerleştirilmelidir.
ENDÜSTRİYEL MUTFAK
Restoranımızın can damarı bölümü tabi ki mutfaktır. Mutfakta yemek hazırlama , pişirme ve sunma için gerekli ekipmanlar kullanılır. Mutfak tezgahları çalışma alanı açısında oldukça önemlidir. Pişirme ekipmanları da çalışanların maksimum verimle çalışmalarına yardımcı olacak şekilde yerleştirilmelidir. Bu bölümde S2000 Ocak, S2000 Kuzine ve Rational Fırın veya Lainox Fırın ürünleri kullanılabilir.
BAR BÖLÜMÜ
Bar bölümü meşrubatların yer aldığı bölümdür. çay ocağı, davlumbaz, bardak yıkama makinesi, buz makinesi, soğuk meşrubat dolabı bulunmaktadır. Burada çok hızlı bardak yıkayan, kendi kurutma sistemi olan ve damlacık lekesi bırakmayan Hobart Bulaşık Makinesi tercih edilebilir.
BULAŞIKHANE
Restoran mutfağının ve servisin devamı için hayati önemli bir alandır. Bu alanda kullanılacak bulaşık makinesi kısa sürede etkin yıkama yapan NeoSystem veya Hobart endüstriyel bulaşık makinesi olabilir. İstif rafları ve yıkama hazneleri de bu bölümde gerekli malzemelerdir.
S2000 tarafından tasarlanarak kurulan bir self-servis restoran mutfağını ve servis alanını kısaca anlatmış olduk.