Espresso Makinesi Nasıl Çalışır?

Espresso Makinesi Nasıl Çalışır?

Espresso Makinesi Nasıl Çalışır?

Son zamanlarda her yerde görmeye başladığımız kahve mekânlarının sayesinde, tutkunlarının sayısı git gide artmaya başlayan espresso kahvenin yapılması için kullanılan, profesyonel kahve makinelerinin nasıl çalıştığını merak etmeyen yoktur. Hatta çoğu insan acaba eve bir tane alsam mı diye biraz düşünmüştür. Hemen söyleyeyim bizim sitemizde evde kullanılan espresso kahve makinesi bulamazsınız.

Peki nasıl yapılıyor bu espresso kahve ya da biz evde neden bu kadar güzel kahve yapamıyoruz. İşte burada işin sırrı gibi duran espresso kahve makineleri cevap veriyor bizlere.

Aslında en önemli şey kullandığınız kahvedir. Kahveniz ne kadar taze ve güzel aromalı ise kahvenizde o kadar güzel olacaktır. Mutlaka kavrulmuş çekirdek kahve almalısınız ve kahveyi çekme işini kahve değirmenleri sayesinde siz yapmalısınız. Unutmayın ki çekilmiş kahve ne kadar beklerse aromasını ve kokusunu kaybetmeye başlar.

Çekilmiş kahveyi espresso makinesinin önünde duran ve kaşık olarak isimlendirilen kahve haznesinin içine sıkıştırma aparatı yardımıyla hafifçe sıkıştırarak koyuyoruz ve kaşığı tekrar espresso makinesine takıyoruz. Bir fincan kahve için 8 gram kahveye ihtiyacınız olduğunu unutmayın. Bu kaşık aynı zamanda filtre görevi görmektedir.

Espresso makinesine yerleştirilen kaşık içinde bulunan kahve, 95 derecede sıcaklıkta bulunan suyun 15 bar basınçla süzülmeye başlamasıyla fincana dolmaya başlıyor. İnsanın aklına niye 95 derece diye geliyor ister istemez. Bunun cevabı ise fizik kurallarında gizlidir. Bildiğiniz gibi su 100 derecede kaynar. Eğer kahvenin üzerinden kaynayan suyu geçirirseniz kahveniz yanar, acı bir tat oluşur ve kahveniz kötü kokar. Onun için kaynama noktasına ulaşmadan en sıcak nokta olabilecek 95 derecede su muhafaza edilir.

Espresso makinesinde suyun muhafaza edildiği hazne boyler olarak isimlendirilir. Boylerin kapasitesi ne kadar büyük olursa sıcak suyun miktarı o kadar çok olacak ve böylelikle servis edeceğiniz fincan sayınız artacaktır. Boylerin kapasitesi küçük olursa suyun ısınmasını beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Kahveniz kaşıkta hazır ve suyun hazır olduğunu bildiren ışık ya da ikaz yandıysa,  sizin düğmeye basmanız beklenecektir. İşte siz düğmeye bastığınızda espresso makinesinin en önemli özelliği olan basınç sistemi devreye girecektir. Suyun bulunduğu boylere bir pompa tarafından 15 bar basınç uygulanacak ve bu basınçlı su, kaşığın içindeki kahvenin tadını ve aromasını tabiri caizse atomlarına kadar içine çekerek fincana akmaya başlayacaktır. Unutmayın 15 bar basınç demek bir dalgıcın denizin 150 metre dibinde üzerine düşen basınç demektir. Çoğu zaman 140 metreden sonrası dalgıçlar için ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

S2000 endüstriyel mutfak ve soğutma sistemleri olarak sizler için dünyanın en iyi kahve makinesi olan La Cimbali markasını ithalatını yapmaktayız. Espresso makinesi alırken, kaç gruplu olduğuna(kaşık sayısına), kaç litre boyler kapasitesi olduğuna, kaç bar basınca sahip olduğuna, üzerinde entegre kahve değirmeni olup olmadığına dikkat etmelisiniz. Çünkü bunların hepsi fiyatları etkileyen faktörlerdir.