Endüstriyel Mutfak Tezgahları ve Hazırlık Üniteleri
Endüstriyel mutfakların hazırlık üniteleri bölümlerinde yer alan endüstriyel mutfak tezgahı ve diğer hazırlık ünitelerini inceleyeceğiz. Endüstriyel mutfakların bölümlerinden daha önceki yazılarımızda bahsetmiştik. Dilerseniz “Endüstriyel Mutfak Projesi Oluşturma Aşamaları” linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bahsettiğimiz yazıda da yer aldığı gibi önemli bir endüstriyel mutfak alanı depolama bölümüdür. Kuru ve soğuk depo alanlarında yer alan malzemeler istif rafları ve soğuk dolaplara yerleştirilir. Hazırlık Üniteleri olarak belirtilen ürünlerden birisi istif raflarıdır. Tablalı veya tel raflı olmak üzere modelleri vardır. Genellikle 4 katlı olan istif rafları ihtiyaca göre istenildiği gibi üretilebilmektedir.
Hazırlık ünitelerine girmişken diğer ürünlere de kısaca bakalım. Mutfakta malzemelere daha kolay ulaşmayı sağlayan, işleri yapabilecek alanları oluşturduğumuz, ana ögeler dışındaki ekipmanlara hazırlık üniteleri denmektedir.
Duvar rafları belirli malzeme ve ekipmanları yerleştirecek faydalı alanlar oluşturan bir ekipman olarak karşımıza çıkıyor. Bundan başka el yıkama evyesi, et kütükleri, et askısı gibi ekipmanları bu kategoride sayabiliriz.
Duvar dolapları da yüksekte depolama alanları oluşturan ekipmanlardır. Paslanmaz duvar dolapları kapaklı veya kapaksız olabileceği gibi, çarpma kapaklı veya sürme kapaklı olabilir. İhtiyaca binaen ara raflı olarak da kullanılabilmektedir.
Şimdi gelelim asıl konumuz olan endüstriyel mutfak tezgahlarına. Hazırlık bölümlerinde sıkça yer alan bu ürünlerin çok çeşitleri bulunmaktadır. Her işletme ihtiyacına uygun olan tezgahları satın almaktadır. Tabi ki bir endüstriyel mutfakta farklı tarzlarda tezgahlar yer alabilir.
Endüstriyel mutfak tezgahlarını öncelikle 60 ve 70 serisi olarak 2 gruba ayırabiliriz. Derinliği 60 cm olan modeller 60 serisi ve derinliği 70 cm olan tezgahlar ise 70 serisi olarak adlandırılır.
Diğer bir sınıflandırma şekli ise tezgahların üst bölümlerinin kaplamaları ile yapılabilir. Düz paslanmaz çelik tezgahlardan başka polietilen tablalı ve mermer tablalı modeller bulunmaktadır.
Yapısal olarak baktığımızda düz tezgahlardan başka evyeli tezgahlar da bulunmaktadır. Duruma göre tek evyeli veya çift evyeli modeller tercih edilebilir. Malzemelerin yıkanması gereken durumlarda bu çalışma tezgahı tipi tercih edilir. Evyeli çalışma tezgahları sadece 70 serisi ürünlerdir.
Şimdi ise tüm bu mutfak tezgahlarında ortak olan özelliklere göz atalım. Çalışma tezgahının sırt bölgesinde üste doğru 4 cm yükseklik olabilir. Bazen tezgahların sırtı hiç olmaz, isteğe göre sırtlı da olabilir.
En çok tercih edilen özelliklerden biri alt raf, bir diğeri orta raftır. Tezganın altında boyları kısa malzeme veya ekipmanlar saklanacaksa ara raf da tercih edilir. Yüksek malzemelerde ise ara raf kullanılmaz.
Mutfak çalışma masaları kapaklı veya kapaksız olabilir. Kapaklı modeller sürme veya çarpma kapı olarak kullanılır. Çekmeceli modeller talep edildiğinde uygun bir kenara kullanışlı bir çekmece yerleştirilir.
Endüstriyel mutfak tezgahı modellerinde yükseklik sabit 85 cm olup genişlik ise mutfak alanına göre belirlenir. Standart modellerde genişlikler 90cm, 140cm, 190cm ve 240cm olarak belirlenmiştir.
Endüstriyel mutfak malzemeleri üreticisi olan S2000 Mutfak, müşterilerine en kaliteli ürünleri projelerine uygun olarak, tam da istedikleri ölçülerde üreterek montaj ve kurulumunu gerçekleştirmektedir.