ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI NASIL BELİRLENİR?

ENDÜSTRİYEL MUTFAK EKİPMANLARI NASIL BELİRLENİR?

Toplu yemek üreten mutfaklara endüstriyel mutfak denir. Bu mutfaklar restoran, catering, cafe, bar, hotel gibi kurumlarda bulunduğu gibi, hastane, fabrika, askeri tesis gibi çok farklı yerlerde bulunabilir. Bir endüstriyel mutfakta çok farklı ekipmanlar bulunur ve bunların çoğu hemen hemen her mutfakta yer alır.

Bir mutfaktaki ekipmanlar genellikle hazırlık ekipmanları, pişirme ekipmanları, soğutma ekipmanları, bulaşıkhane ekipmanları ve servis ekipmanları olarak gruplandırılabilir.

Endüstriyel mutfaklarda kullanılacak ekipmanlar üretilecek yemeklerin türlerine ve yapılacak servis türüne göre belirlenir. Atıştırmalık tarzı ürünler üreten catering firmalarının farklı boyutlarda tencereler almasına gerek olmadığı gibi ev yemekleri tarzında üretim yapan catering firmaları ise çok farklı boyutlarda helvane tencereler bulundururlar.

Eğer sunduğunuz ürünler arasında kızartılmış patates veya diğer sebzeler yoksa fritöz almayabilirsiniz. Kimi mutfaklarda patatesler fırında haşlanmaktadır. Daha önce söylediğimiz gibi ekipmanlar tamamen ne tür yiyecekler sunacağınıza göre değişir.

Pek çok ekipmanın ortak kullanıldığını söylemiştik. Burada farkı oluşturan kaç kişiye yemek üretildiğidir. Bu sayıya göre kullanılacak ekipmanların kapasitesi veya sayıları artırılır. Yine bir catering firmasında pek çok yer ocağı ve üzerinde büyük boyutlu tencereler görürsünüz. Bu sayılar tamamen üretim kapasiteniz ile alakalıdır.

Örneğin sebzeleri yemek içinde farklı formlarda keserek veya doğrayarak kullanacaksanız Sebze Doğrama makinesi, salata ve pizza gibi daha küçük kıyılması gereken yerlerde kullanacaksanız sebze parçalayıcı almalısınız. Eğer her ikisini de yapacaksanız kombi ürünleri yani hem parçalayıcı hem doğrayıcı makineleri tercih edebilirsiniz.

KONVEKSİYOLU FIRINLAR

Son zamanlarda kullanımı çok artan kombi ve konveksiyonlu fırın modelleri ve özellikle Rational fırın hem patisserie fırını hem de yemek pişirme fırını olarak kullanılabilmektedir. Ekmek, kruvasan gibi ürünleri bu fırınlarda üretecekseniz yemek pişirme için de size yeterli vaktin kaldığından emin olmalısınız. Ya da büyük boyutlu konveksiyonlu fırınlarla sorununuzu çözebilirsiniz.

Endüstriyel mutfak ekipmanları alırken öncelikle mutfağınızın konseptinin tam olarak belirli olması gerekir. Hangi yemekleri üreteceğiniz, hangi mezeleri, ara sıcakları sunacağınızın planlı olması gerekir. Böylece gereksiz ekipman alımını da önlemiş olursunuz.