RESTORAN MUTFAK PROJESİ VE GEREKLİ EKİPMANLAR

RESTORAN MUTFAK PROJESİ VE GEREKLİ EKİPMANLAR

Bir girişimcisiniz ve yeni bir restoran açmak istiyorsunuz. Eğer konu ile ilgili yeterli tecrübeniz yoksa bu yazı size çok yardımcı olacaktır. 

Restoran açarken dikkat edilecek noktaları sıralarsak şunları söyleyebiliriz: pazar araştırması, restoranın mekanının belirlenmesi, bir konsept seçilmesi, dekorasyon işleri… Ancak biz bu yazımızda restoran mutfak projesinden bahsediyor olacağız. Bir restoran mutfağında gerekli malzemeler nelerdir? Öncelikle restoran mutfağının projelendirilmesi gereklidir. Projelendirme aşamalarını bu yazımızda bulabilirsiniz. Projelendirme çalışmalarında mutfakta yer alacak bölümler şu şekildedir.

·         Depolama

·         Hazırlık Üniteleri

·         Pişirme Üniteleri

·         Servis Üniteleri

·         Bulaşık Üniteleri

Restoran Mutfağı Nasıl Olmalıdır

·         Depolama bölümünde kuru stok depoları, deep freeze ve soğuk odalar sayılabilir.

·         Hazırlık Üniteleri

o   tezgahlar

o   evyeli tezgahlar

o   mermer tablalı tezgahlar

o   polymit tablalı tezgahlar
'dan yapılacak işe uygun olanları seçilir. Ayrıca

o   bulaşık ve kazan yıkama tezgahları

o   duvar sistemleri

o   istif rafları
gibi temel öğelerden ibarettir. Bunlara ilaveten ihtiyaca binaen

o   et kütükleri

o   el yıkama evyesi

o   bıçak sterilizatörü

o   paspas yıkama evyesi

o   ızgaralı özel sifon

o   yağ tutucu

·         Pişirme üniteleri

o   elektrikli kuzine

o   nötr ünite

o   elektrikli ocak

o   elektrikli ızgara

o   elektrikli grill

o   elektrikli ben marie

o   sıcak yemek konteyneri

o   Endüstriyel fritöz

o   makarna pişirici

o   gazlı setüstü ocak

o   gazlı ocak

o   gazlı ızgara

o   gazlı ben marie

o   lavtaşlı ızgara

o   gazlı fritöz
gibi çok farklı pişirme seçeneklerinden ihtiyaca göre seçilmelidir. Bu arada işinizi kolaylaştıracak cihaz altı üniteler de ilave edilmelidir.

Bir pişirme ünitesinde her zaman yer alması gereken

·         tencereler

·         yapışmaz tava

·         krep tavaları

·         wok tava

·         sote tavaları

·         kaçerola

·         dörtlü makarna pişirme seti

·         fritöz teli gibi
ekipmanları akıldan çıkarmamak gerekir.

 

·         Servis Üniteleri

o   çeşitli boyutları bulunan standart gastronorm küvetler

o   saplı gastronorm küvetler

o   delikli gastronorm küvetler

o    polycarbonat gastronorm küvetler

o   gastronorm küvet kapakları

o   kuver kabı

o   küvet çıtaları

o   çelik süzgeç

o   makarna süzgeci

o   et tepsisi

o   yağ kazanı

o   ben marie küvet

o   mayonez tenceresi

o   kepçeler

o   kevgirler

o   bıçaklar

o   chafing dish(sıcak kuver) üniteleri gerekmektedir.

Eğer restoranınız self servis sistemiyle çalışacaksa self servis restoran ihtiyaç listesi:

o   tepsi, peçete, çatal, bıçak, kaşık ve ekmek için kuver üniteleri

o   self servis üniteleri

o   sıcak dolaplı servis ünitesi

o   ben marieli sıcak yemek ünitesi

o   soğuk dolaplı self servis ünitesi

o   soğutmalı teşhir dolabı

o   servis rafları

o   tepsi stantları gibi ekipmanlar gerekmektedir.

·         Bulaşık Üniteleri

o   bardak yıkama makineleri

o   bulaşık yıkama makineleri

o   tepsi kazan yıkama makineleri
işletmenin bulaşık hacmine göre

§  giyotin tip bulaşık makineleri

§  konveyörlü bulaşık makineleri

o   bulaşık deterjanları

o   tabak sepeti

o   düz bardak sepeti

o   çatal kaşık sepeti gibi ekipmanlar gereklidir.

Restoranın tarzına ve menüye göre bazı bölümlerin de ilave edilmesi gerekebilir. Dondurma makinesi, kahve makineleri, fırınlar ve içecek üniteleri ihtiyaca göre belirlenerek alınmalıdır.